امروزه با کمک شنا سلامتی خود را بهبود میبخشیم، به نتایج ورزشی میرسیم و از تمرین لذت میبریم. تقریباً تمام گروه های عضلانی در این فرآیند درگیر هستند. در این مقاله به این خواهیم پرداخت که دقیقاً کدام عضلات در شنا نقش دارند و چه تمریناتی برای شناگران مفید خواهد بود. همراه ما باشید.
عضلات درگیر در شنا
حمایت در طول شنا و حرکت رو به جلو توسط عضلات بازو، ساعد، سینه و پشت ایجاد میشود. عضلات ساق پا، بار یکنواخت را روی کل بدن تضمین میکنند. هماهنگی بین حرکات پاها و بازوها با کار عضلات مرکزی و شکم ایجاد میشود. میخواهید بدانید در شنا چه عضلاتی درگیر میشوند؟ توضیحات بعدی را مطالعه کنید.
عضلات پشت
عضلات پشت قسمت بزرگتری از بدن را در مقایسه با سایر گروه های عضلانی اشغال میکنند و به طور عمده مسئول حفظ وضعیت بدن، حرکت دادن تنه و بازوها هستند. این عضلات به سه گروه تقسیم میشوند:
- عضلات کمربند شانه
- عضلات عمیق
- عضلات سطحی
اگر دقیقتر و تخصصیتر نگاه کنیم، باید بگوییم که عضله لاتیسموس اساس حرکت را در مفصل شانه ایجاد میکند و بیشترین تلاش را برای پارو زدن در زیر آب به عهده میگیرد. عضلات روتاتور کاف مسئول پایداری موقعیت و چرخش آن هستند.
عضله ذوزنقه همراه با لوزیها وظیفه حرکت تیغه های شانه را بر عهده دارد. به لطف کار مشترک تیغه های شانه و مفصل شانه، میتوانیم حرکاتی را با بازوهای مستقیم بالای سر انجام دهیم. چه چیزی به شما کمک میکند در هنگام شنا در هر جهت خم شوید؟ ماهیچهای داریم که ستون فقرات را صاف میکند. همراه با ماهیچه های ساق، به بدن توانایی انجام حرکات موج مانند را در هنگام شنای پروانه میدهد.
ماهیچه های سینه
ماهیچه های قفسه سینه اساس قدرت بازو، کلید تحرک و تنفس آزاد آن ها هستند که به دو گروه عضلات سطحی و عضلات عمیق تقسیم میشوند. عضله سینهای ماژور همراه با عضله لتیسموس دورسی حرکت مفصل شانه را ممکن میکند. عضلات سینه ای مینور و سراتوس قدامی مسئول حرکت تیغه های شانه هستند. برای دم و بازدم آرام، عمدتاً عضلات سطحی یعنی عضلات بین دندهای خارجی و داخلی مسئول هستند. هنگام شنای کرال سینه و پروانه، عضله سینه ای ماژور در صاف کردن بازوها به جلو نقش دارد.
عضلات شکم
عضلات شکم همراه با عضله ارکتور اسپاین به تحرک بدن، حفظ موقعیت مورد نظر در آب و تنفس کمک میکنند.
عضلات گردن
به لطف این عضلات ما گردن خود را حرکت میدهیم و سر خود را میچرخانیم و همچنین نفس میکشیم که در هنگام شنا بسیار مهم است. آن ها به دو نوع مشتقات قوس آبششی و عضلات اتوکتون تقسیم میشوند. برای جلوگیری از صدمات، قبل از کلاسها لازم است زمانی را برای گرم کردن ستون فقرات گردنی و همچنین انجام منظم ژیمناستیک کامل درمانی و پیشگیرانه صرف کنید.
عضله دیافراگم
این عضله تا حد زیادی مسئول دم و بازدم است و در شنا کار دستگاه تنفس حرف اول را میزند؛ بنابراین رشد این عضله با کمک تمرینات خاص و شکلگیری تنفس صحیح از همان مراحل اولیه بسیار مهم است.
عضلات بازو
در شنا، عضلات بازو نقش اصلی را دارند. بازو از ماهیچه های شانه، ساعد و دست تشکیل شده است که به آن ها ماهیچه های فلکسور میگویند. زیرا مسئول خم شدن و باز شدن بازوها، چرخش ساعد و چرخش دست هستند.
عضلات شانه
عضلات شانه بین کمربند شانه و ساعد قرار دارند و مسئول خم شدن ساعد و تحرک آرنج هستند. خمکننده های اصلی مفصل آرنج، ماهیچه های دوسر بازویی (دوسربازویی) و عضلات بازویی و بازکنندهها عضلات سه سر بازویی (سه سر) و عضله اولکرانون هستند. همچنین آنها به عنوان یک تثبیتکننده برای مفصل آرنج عمل میکند. در سبک آزاد، عضلات دوسر بیشتر و در کرال سینه عضلات سه سر بیشتر کار میکنند.
همچنین: بهترین مربی شنا
عضلات ساعد
عضلات ساعد بین آرنج و مچ دست قرار دارند و مسئول خم شدن و اکستنشن مچ دست و انگشتان هستند. سرعت کلی حرکات تا حد زیادی به موقعیت صحیح دست و انگشتان بستگی دارد.
عضلات دست و ساق پا
عضلات دست روی دست قرار دارند و همراه با عضلات ساعد، تمام حرکات بازو و انگشتان انجام میشود. عضلات اندام تحتانی بر کارایی حرکات کل بدن تأثیر میگذارند. بار اصلی در هنگام شنا روی عضلات باسن و پاها میافتد.
عضلات کمربند لگنی و باسن
آن ها عمدتاً مسئول خم شدن و گسترش پا در مفاصل ران و زانو هستند. همچنین عضلات گلوتئال به چرخش و تثبیت لگن، اکستنشن لگن و چرخش خارجی استخوان ران کمک میکنند. عضله دوسر فموریس همراه با عضلات نیمه غشایی و نیمه غشایی به اکستنشن لگن و خم شدن زانو کمک میکند.
چه ماهیچه هایی در سبکهای مختلف شنا درگیر هستند؟
اینکه کدام ماهیچهها در طول شنا کار میکنند به سبک آن بستگی دارد. در جدول زیر اطلاعاتی در همین خصوص قابل مشاهده است.
ماهیچه های درگیر در هر سبک از شنا |
توضیحات |
کرال (استایل آزاد) | در این نوع شنا، بدن در افقیترین حالت نسبت به سایر سبکها قرار دارد. ماهیچه های زیادی درگیر هستند که نام بردن از ماهیچه هایی که در این فرآیند درگیر نیستند آسانتر است. مهمترین نقش را عضلات کمربند شانه، عضلات سینهای و عضلات پشت ایفا میکنند. پاها و عضلات شکم به عنوان تثبیتکننده عمل میکنند. |
شنای کرال پشت | تنها سبک شنا که در آن شناگر رو به بالا است؛ اما در اصل همان خزیدن است. در این زمینه عضلات بازو کمیبیشتر و عضلات سینه کمی کمتر کار میکنند. |
کرال سینه | مهمترین نقش در شنای کرال سینه را پاها بازی میکنند. عضلات گلوتئال، ساق پا و ران نیروی محرکه اصلی شناگران شنای سینه هستند.
ماهیچه های بازو، ماهیچه های سینهای و عضلات پشت عملکرد کمکی را انجام میدهند؛ زیرا شناگر را نه تنها به سمت جلو، بلکه به سمت بالا برای استنشاق سوق میدهند. |
شنای پروانه | تنها سبک شنا که در آن بدن حرکات موج مانند انجام میدهد شنای پروانه است. ماهیچه های بازو، سینه و پشت و همچنین عضلات پاها وظیفه اصلی در این سبک از شنا را بر عهده دارند. |
سخن پایانی
شنا تقریباً تمام عضلات بدن را تقویت میکند. در شنا از عضلات پشت، بازوها، پاها، شکم و همچنین عضلات گردن و دیافراگم استفاده میشود. شنا کمک زیادی به افزایش حجم عضلات نمیکند؛ اما به طور قابلتوجهی تسکین آن ها را بهبود میبخشد. همچنین عضله لاتیسیموس پشتی بیشترین درگیری را در طول شنا دارد و بنابراین در شناگران بیشتر رشد میکند. برای شنای موثرتر، انجام تمرینات مخصوص برای پمپاژ گروههای مختلف عضلانی مفید است.